X
Background
Background Background Background Background
Background Background Background
Background Background Background
Background Background Background
Background Background Background
Background Background Background Background
Background Background Background
Background Background
Background Background Background Background
Background Background
Background Background Background Background
Background Background Background
Background Background Background
Background Background Background Background
Background Background Background Background Background
Background Background Background
Background Background Background Background
Background
Background Background
Background Background
Background Background

Munday Library

St. Edward’s University aimed to create a modern new library and learning commons created for today’s digital learning environment. The resulting buildings, designed by Sasaki Associates, serve today’s interactive pedagogy and provide a variety of learning and study options for students

Working with a number of design and infrastructure challenges— from producing a flawless architectural concrete façade to connecting the old and new buildings to installing a network of complex technology systems, VRW constructed the $9 million library project in just under 10 months.

Along with a new information commons housing 150 computers and peripherals, the library buildings incorporate collections, global classrooms, a multimedia center, community gathering space and study rooms with audio-visual equipment.

Today, the Munday Library is a beautiful campus landmark that defines the technology-rich, global learning environment at St. Edward’s. The beautifully created architectural concrete and steel building is a notable landmark on campus.

FW Olin Building

This facility provides a high-tech upgrade of classroom space and equipment that enhances teaching learning across the University’s curriculum.

In contrast to the facility’s classical Romanesque exterior, its interior features fiber optic connections which provide worldwide interactive computer capabilities to the computer labs, language learning centers, classrooms and offices in the building.

Two major lecture halls with audiovisual and computer technologies offer interactive display capabilities between students and professors. The lecture halls also allow professors to use cutting-edge audio and visual media in their presentations.

Doyle Hall

This existing dorm was remodeled to create faculty and office space. This includes the creation of a new entry at the east side of the building and a new café at the west side of the building

Construction of a new 8,184 square foot addition to Doyle Hall, This addition contains three new classrooms as well as new faculty offices and a Dean’s suite.

The new entryway and façade provide new life to a building that needed a facelift along with a new purpose.

Trustee Hall Academic Center

This 33,000 square foot multi-use facility is used by all departments within the University. It has twelve classrooms, twenty faculty offices and three computer labs all clustered in a corner tower.

The structure is in the heart of the campus and displays a mix of the new and the old in its design.

The structure attempts to blend into the traditional campus surrounding while simultaneously display the new excellence in architecture that St Edward’s has become known for.

Blazer Elementary

The project was a 32-classroom school on 15.6 acres designed for approximately 800 students.

The project includes associated site improvements with parking, play fields, playscapes, a covered play slab and a track.

This building was built to meet the requirements for a two-star rating from the Austin Energy Green Building Program. The requirements included native landscaping, light-colored finishes, environmentally friendly refrigerants, high-efficiency light systems and water saving equipment and fixtures.

St David’s East Campus Expansion

The East Campus project was the first of nine projects which totaled 400,000 SF of new buildings with four stories of underground parking beneath the three building complex.

The complete five year construction East Campus – Three multi-story medical buildings (Rehabilitation Building, Plaza Office Building and the Pavilion Building) and a four story underground parking garage.

Renovations and Additions to the hospital - Administration and Business office renovations, surgery addition, general renovations and additions, and emergency department.

VRW also completed extensive renovations in the woman’s health sections of the hospital, including: Labor & Delivery renovations, various laboratory renovations and renovations in the NICU.

Seton Northwest Hospital

VRW was awarded the contract to construct this five level masonry medical and office building and then asked again to complete the extensive interior renovations years later.

The building includes a 5 story atrium that soars the height of the entire building.

VRW prides itself in the long term relationships it has built in the medical field.

Wesleyan Homes Assisted Living

This project is a 24,000 SF wing that includes thirty-eight patient rooms, physical therapy, nurse’s stations, reception and waiting area along with multi-purpose rooms, community rooms, two dining/activity rooms plus new exterior walks, patios, drives and a new covered canopy entry.

In addition to the new wing, a 1,800 SF chapel was constructed adjacent to the entrance of the original nursing home that included exposed ceiling beams as well as stained glass.

River City Lofts

The River City Lofts is an 18,000 square foot, 15 unit condominium project located within walking distance of St. David’s Hospital in Austin, TX.

VRW once again displayed their ability to work in tight spaces and around environmentally sensitive areas The building hugs three property lines and surrounds several heritage live oaks trees in the interior courtyard.

Three stories of wood frame structure were constructed above a single story concrete parking level.

Elevated walks crisscross through the trees, giving access to all of the units without returning to the ground level.

Jacques Dujarié Hall

The project was made up of a three and four story main residence hall and 2 two-story residences referred to as “Casitas”. The work consisted of constructing an on-campus +/- 200-bed residence hall complex including an adjacent parking lot and site work necessary for a complete facility.

The residence halls complex included single and double occupancy student rooms, resident advisor rooms, a hall director apartment plus program spaces such as offices, laundry, meeting, computer, TV lounge, activity and vending spaces and mechanical/electrical support spaces.

Mt Bonnell Residence

The home, designed by Andersson-Wise Architects, is a 6,500 square foot residence atop Mt. Bonnell, the highest viewing point in the City of Austin.

The exterior finishes are comprised of both stucco and stone, depicting the desired old world scheme. The house stair steps down the heavily sloped lot, while inching up to the shear drop to the lake on the west side.

The rear patio provides views in excess of five miles of Lake Austin while sitting over 200’ above the lake surface.

A nineteenth century stone window surround, pictured, graces the living area.

Everything did finally come together in a very interesting final product, constructed in only 12 months due to the ability of the architectural firm and VRW to become a team in working out the various issues in an expeditious manner.

Intermedics Orthopedics

Intermedics Orthopedics is now doing business as Centerpulse. Their business is the design and construction of artificial limbs and joints for the medical field.

The campus setting is 40 acres of beautifully landscaped terrain with concentration on native Texas plants.

The building is a total of 210,000 square feet and of that 100,000 square feet is office space and the balance with is 110,000 square feet is the science/manufacturing area.

One American Center

This project was a renovation of 48,000 square feet of the previous Metropolitan Club into office space 12th and 13th floor of One American Center in downtown Austin, immediately above 7th Street.

Structural steel as well as concrete was hoisted above the barricaded street and walkways while demolition materials exited through the service elevator system. Safety was the number one concern and all precautions were taken.

The demolition, concrete pours, structural steel deliveries and installation, as well as, any electrical or mechanical shut downs (of which there were many) were accomplished at night or on the weekends as the other areas of the floors were occupied.

Stassney Retail Circle

Consisted of a 3 unit commercial storefront project.

The drive and site work connected into the surrounding shopping center.

The current property tenants include Sprint and Jimmy John’s.

This project was a fast paced project that came in on time and under budget.

Grace Covenant Worship Center

A new Worship Center comprised of a 1,800 plus seat Sanctuary with a permanent platform.

The Worship Center has a level floor for non-fixed seating and a tiered floor for mixed seating. The first floor of the Worship Center connects to the existing Worship Center. The project included a cross tower and two mechanical towers that flank the stage area.

The project was the capstone project for the church and serves as an announcement of the congregation’s presence to the public that pass it every day on Hwy 183 or Loop 360.

The project was the capstone project for the church and serves as an announcement of the congregation’s presence to the public that pass it every day on Hwy 183 or Loop 360.

The project was the capstone project for the church and serves as an announcement of the congregation’s presence to the public that pass it every day on Hwy 183 or Loop 360.

Dorthy Gebauer Restoration

Built in 1904, this four story building was the first built by the University of Texas. It was constructed as an education building.

Since Gebauer was one of the first buildings constructed by the University of Texas, it was deemed historic and therefore even though it was condemned for several years, it had to be renovated instead of totally demolished.

There were many challenges in the renovation of this 94 year old building, including, but not limited to, incorporation of mechanical system through load bearing walls, unsafe structure of the second, third and fourth floors, active termite infestation, and a hidden vault discovery.

Cowboy’s Pavillion

The 3,000 square foot outside pavilion area was a uniquely designed structural steel pedestal roof supported on two primary columns and a series of cables.

The project location was directly adjacent to Waller Creek on the UT Campus and VRW construction crews worked closely with the University to ensure that all environmental specifications were exceeded throughout the project.

Proposed to support a variety of events, the project was placed on the Ex-Students’ grounds, between the existing building, San Jacinto and among a multitude of trees.

The structure is now used for the Cowboy’s alumni to gather on UT game day Saturdays and many other events during the year.

The new five level hospital and medical office building are 100% masonry with an open atrium that extends beneath ground level into the basement area and soars to the top of the structure and was completed in 1988. This project also included a parking lot that is adequate for 560 vehicles.
Content Caption 2.1
Content Caption 3.1
Content Caption 4.1
Content Caption 5.1
Content Caption 6.1
Content Caption 7.1
Content Caption 8.1
The new five level hospital and medical office building are 100% masonry with an open atrium that extends beneath ground level into the basement area and soars to the top of the structure and was completed in 1988. This project also included a parking lot that is adequate for 560 vehicles.
Content Caption 2.2
Content Caption 3.2
Content Caption 4.2
Content Caption 5.2
Content Caption 6.2
Content Caption 7.2
Content Caption 8.2
The new five level hospital and medical office building are 100% masonry with an open atrium that extends beneath ground level into the basement area and soars to the top of the structure and was completed in 1988. This project also included a parking lot that is adequate for 560 vehicles.
Content Caption 2.1
Content Caption 3.1
Content Caption 4.1
Content Caption 5.1
Content Caption 6.1
Content Caption 7.1
Content Caption 8.1
The new five level hospital and medical office building are 100% masonry with an open atrium that extends beneath ground level into the basement area and soars to the top of the structure and was completed in 1988. This project also included a parking lot that is adequate for 560 vehicles.
Content Caption 2.2
Content Caption 3.2
Content Caption 4.2
Content Caption 5.2
Content Caption 6.2
Content Caption 7.2
Content Caption 8.2

VRW Construction

.